Ubuntu 20.04 ile beraber Python 3 sürümüne geçildi ve Python 2'ye ait paketler kaldırıldı. Bu nedenle Python 2 sürümü ile geliştirilen Chirp'in daily sürümü Ubuntu 20.04'e doğrudan kurulamıyor. Python 2 kurulumu yapmanız ya da Flatpak paketi ile yüklemeniz gerekiyor. Chirp'in Python 3 sürümü ise geliştirilme aşamasında ve henüz Python 2 sürümünde desteklenen tüm cihazları desteklemiyor. Ancak yine de denemek isterseniz, Ubuntu 20.04 üzerinde aşağıda yazdığım şekilde çalıştırabilirsiniz. Python ile geliştirilen uygulamalar kaynak kodundan doğrudan çalıştırabiliyor. Chirp de açık kaynak kodlu bir uygulama olduğu için kaynak kodunu edinebiliyor ve çalıştırabiliyoruz.

Chirp kaynak kodu Mercurial kaynak kontrol yönetim aracı ile yönetiliyor. Aslında Chirp'i kaynak kodundan çalıştırabilmek için bu aracı kurmak zorunda değilsiniz. Kodu sıkıştırılmış dosya olarak da indirebilirsiniz. Ancak bu araç sayesinde kaynak kodunu kendi bilgisayarınıza klonyabilir ve sonrasında tek komutla güncelleyebilirsiniz. Mercurial, Ubuntu paket deposundan kolayca kurulabilir. Bunun yanında bazı bağımlılıkları da kurmak gerekli.

Chirp Python 3 Bağımlılıkları ve Mercurial Kurulumu

Ubuntu 20.04, Python 3 entegre edilmiş şekilde geliyor fakat Chirp'in ihtiyaç duyduğu birkaç bağımlılık daha var. Bu paketlerin kurulumu için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

$ sudo apt install -y python3-gi python3-six python3-serial gir1.2-gtk-3.0

Chirp geliştiricileri, kaynak kodu yönetim aracı olarak Mercurial aracını kullanıyor. Kaynak kodunu indirmek ve güncellemek için Mercurial aracını da kuralım.

$ sudo apt install -y mercurial

Chirp Kaynak Kodunu Klonlama

Chirp kaynak kodu http://d-rats.com/hg/chirp.hg adresinde barındırılıyor. Mercurial aracını kurduysanız, aşağıdaki komutu kullanarak Chirp Python 3 dalını bilgisayarınıza klonlayabilirsiniz.

$ hg clone http://d-rats.com/hg/chirp.hg#py3 chirp-py3

Bu komut, çalıştırıldığı dizin içinde chirp-py3 adında bir klasör oluşturarak kaynak kodunu bu klasörün içine yükleyecektir. Aşağıdaki komutları sırasıyla uyguladığımızda ise klasörün içine girerek, çalışma dizinimizi, indirdiğimiz dalın son revizyonuyla güncellemiş oluyoruz.

$ cd chirp-py3
$ hg update

Çalıştırma

Kaynak kodu indirdiğiniz klasörün içindeyken aşağıdaki komutu çalıştırın.

$ ./chirpwx.py

Ya da klasör içindeki chirpwx.py dosyasına sağ tıklayarak Birlikte Aç > Diğer Uygulama ile Aç'ı seçin ve açılan pencerede Özel Komut alanına python yazarak butonuna tıklayın. Bu şekilde dosyaya çift tıklayarak da çalıştırabilirsiniz.

 

Kaynak Kodunu Güncelleme

İlerleyen zamanlarda, kod üzerinde yapılan değişikliklerin etkili olmasını, eklenen yeni cihazların ve özelliklerin görünmesini istiyorsanız, kaynak kodunu güncellemelisiniz. Bu işlem için yine aynı klasördeyken aşağıdaki komutu girin.

$ hg pull -u

Bu komutu her kullandığınızda, Chirp kaynak kodunun son sürümü barındırıldığı adresten tekrar indirilir ve klonladığınız kodun üzerine yazılır.

Chirp'in Python 3 sürümü henüz tüm cihazları desteklemiyor. Geliştirilmeye de devam eden bir çalışma olduğu için çalışma zamanı sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Daha kararlı bir kullanım için Ubuntu üzerine Python 2 kurulumu yaparak, Chirp'in Python 2 sürümünü kullanmanızı tavsiye ederim.

Kaynaklar