Kullandığım bir "Usb Tester" cihazında, ölçülen akım değerinin ekranda sürekli 0.00 A olarak gösterilmesi gibi bir sıkıntı yaşadım. Hiçbir araştırma yapmadan doğruca, devre kartı üzerindeki ilgili elemanları kontrol ettim fakat bir sorun göremedim. Yaptığım araştırma sonunda bu cihazların bir kalibrasyonu olduğunu ve bu ayar bozulduğunda göstergedeki verilerin, bende olduğu gibi yanlış gösterilebileceğini öğrendim.

Bu cihazın bir çok çeşidi var. Görünümü her ne kadar tamamen aynı olsa da, bendeki cihazın ilk çıkan versiyonlardan biri olduğunu bu esnada anladım. İnternet üzerinde bulduğum hiç bir cihazın kalibrasyon yöntemini ne yazık ki bu cihazda uygulayamadım. Ancak diğer modellerde kullanılan yöntemlerle ve birazda deneme yanılma ile kalibrasyonun nasıl yapıldığını çözebildim. Yukarıdaki resim bendeki cihaza ait. Cihaz üzerinde, devre kartında ve ekranda herhangi bir marka ve model bilgisi bulunmuyor. Dolayısıyla bu yöntem sizin cihazınızda çalışmayabilir. Bu durumda yazının altında paylaştığım diğer kaynaklara bakabilirsiniz.

Uyarı ! Aşağıdaki kalibrasyon işlemi, cihazın mevcut kalibrasyonunun yerine geçmektedir. Yani aşağıdaki işlemlerden sonra, üretim sırasında yapılan kalibrasyon ayarlarını kaybedeceksiniz. Ve bu işlemin geri dönüşü bulunmuyor. Kalibrasyonu yapabilmek için, sabit 5 v. gerilime ve 1 A. akım çekebilen bir yüke ihtiyaç olduğundan, bu gereksinimler mevcut değilse cihazınız işlevsiz bir hal alabilir!

Kalibrasyon

  • Cihazı butona basılı tutarak usb güç kaynağına bağlayın.

  • Welcome mesajından sonra ekranda 5.00 V yazısı belirince butonu bırakın.

  • Bu ekrandayken cihaz girişine tam olarak 5.00 v. vermeniz gerekiyor. Tam 5 v. sağlandığı sırada, butona 7 - 8 sn. kadar basılı tutun ve bırakın. Ekranda herhangi bir uyarı çıkmıyor ancak voltaj seviyesini hafızaya alıyor. Butonu bıraktığınız anda bir sonraki ekrana geçiyorsunuz. 

  • Bir sonraki ekranda 1.00 A yazısı belirir. Bu esnada cihazın çıkışına 1 A. akım çeken bir yük bağlamalısınız. Tam 1 A. çekildiği sırada, yine butona 7 - 8 sn. kadar basılı tutun ve bırakın. Ekranda herhangi bir uyarı çıkmıyor ancak akım seviyesini hafızaya alıyor. Butonu bıraktığınızda cihaz normal çalışma moduna geçecek.

Not: Cihaz, kalibrasyon sırasında sağladığınız 5.00 V. ve 1.00 A. akımı, sonraki ölçümlerde orantısal olarak hesaplamak üzere baz alıyor. Yani burada tam olarak 5 v. vermek ya da 1 A. çekmek zorunda değilsiniz ancak burada vereceğiniz miktar ekranda yazılı değerlere ne kadar yakın olursa , kalibrasyonunuz da o kadar hassas olacaktır.

Görüldüğü gibi kalibrasyon sırasında cihaza sabit değerde voltaj girmeniz ve sabit bir akım çekmeniz gerekiyor. 5 v.'a yakın bir değeri, zaten bir çok cep telefonu şarj cihazında bulabilirsiniz (kalitesine göre 4,5 v. ile 5,5 v. arasında çıkış verebilirler). Ancak 1 A. akım çeken bir yükü bulmakta zorlanabilirsiniz. Bunu sağlayabilmek için hazır sanal yük (kör yük, dummy load) devre ve cihazları var. Ancak daha basit bir şekilde sadece direnç kullanarak da sabit değerli basit bir sanal yük yapılabilir.

Sanal Yük

Belirli bir voltajda, belirli bir akım çekmek için gereken direnç değeri aşağıdaki şekilde hesaplanabilir.

Ohm = Volt / Amper

Harcanan enerji miktarını, yani watt değerini de aşağıdaki şekilde buluyoruz.

Watt = Volt * Amper

Kalibrasyon için kullandığımız güç kaynağının tam 5 v. sağladığını düşünelim. 5 voltta 1 amper akım çekebilmemiz için, 5 volt / 1 amper = 5 Ohm'luk bir direnç kullanmamız gerekiyor. Ancak 5 voltta çekilen 1 amper akım, 5 volt * 1 amper = 5 watt enerji harcayacağı için, direncin de en az bu değerde seçilmesi gerekiyor. Aksi halde direncin aşırı ısınmasına ve sonrasında yanmasına sebep olursunuz. 5 w.'lık bir seramik direnci, devreye aşağıdaki gibi seri bağlayarak bu iş için kullanabilirsiniz.

Birden fazla direnci seri veya paralel bağlayarak, farklı direnç değerleriyle de aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Örnek olarak 3W. ve 10 Ohm değerindeki 2 direnci paralel de bağlayabilirsiniz. Veya 1W. ve 1 Ohm'luk değerde 5 adet direnci seri olarak ya da 1/4W. ve 100 Ohm'luk 20 adet direnci paralel bağladığınızda da aynı sonucu alabilirsiniz.





Bu işlem sonucunda elde edeceğiniz değerler, kullandığınız dirençlerin töleranslarının toplamına ve kaynaktan gelen voltajın değerindeki farklılıklara bağlı olarak değişecektir. Tam olarak 1 amper değerini tutturmak bu nedenle çok zor olabilir. Ancak ev ortamında, cihazın en azından işlevini yerine getirmesini sağlayacak yeterlilikte bir hassasiyeti yakalayabilirsiniz.

İpucu: Cihaz her açılışta, ekran aydınlatma süresini off konumuna alıyor. İstediğiniz süreyi hafızaya almak için, aydınlatma süresi ekranında ayarınızı yaptıktan sonra aynı ekrandayken butona 7 - 8 sn. kadar basılı tutun. Ekranda herhangi bir uyarı veya ipucu belirmiyor ancak süreyi hafızaya alıyor.

Kaynaklar